miércoles, 19 de noviembre de 2008

Cristòfor Colom


Cristòfor Colom (nascut el 1451 i fou mort a Valladolid, Espanya 20 maig 1506) va ser un navegant i cartògraf al servei de la Corona de Castella, famós per haver realitzat el denominat descobriment d'Amèrica el 12 d'octubre de 1492.
La seva arribada a Amèrica va impulsar decisivament l'expansió mundial d'Europa i la colonització per diverses potències europees de gran part del continent americà i dels seus pobladors.
El seu antropònim inspirar el nom d'almenys un país (Colòmbia) i dues regions d'Amèrica del Nord la Colúmbia Britànica al Canadà i el Districte de Colúmbia als Estats Units.
L'origen de Colom és un absolut enigma per haver perdut molta documentació i pels interessos de diverses províncies a adoptar com el seu fill honorable.Al sembla, Colom sostenia que podia assolir l'extrem orient "Les indies" des d'Europa viatja cap a l'oest i que era possible realitzar el viatge per mar amb possibilitats d'èxit. En aquella època, els portuguesos estaven buscant una ruta directa a Àsia oriental vorejant Àfrica, però no permetien la intromissió de naus d'altres nacions en les seves aigües.En seva primera expedició va partir el 3 d'agost de 1492 des del port de Pals la Frontera de huelva. El que sí és segur és que Colom no solament va assolir Amèrica, sinó que va tornar a Europa, realitzant un total de quatre viatges i donant inici a un règim de viatges periòdics segurs des d'Europa fins a Amèrica.

Colom va projectar el seu viatge per tal de portar d'Orient mercaderies, en especial espècies i or.Dos de les espècies,i altres productes havien arribat sempre per la ruta que travessava Àsia fins a Europa, per Àsia Menor i Egipte, però a partir de l'expansió de l'Imperi Otomà, aquesta via es va fer difícil i va quedar monopolitzat per ells i els seus socis, els mercaders italians. Les nacions més riques de l'Europa de llavors, Portugal i Castella, volien aquestes mercaderies sense intermediaris. Els portuguesos; (la Reconquesta va acabar en el segle XIII) s'havien llançat a navegar i havien trobat el pas pel Cap de Bona Esperança, amb ànsies de crear el seu propi monopoli per competir amb els comerciants italians, per la qual cosa Castella, en acabar la seva reconquesta, va haver de buscar una ruta nova.

No hay comentarios: